Koolmonoxide: onderschat en onbegrepen gevaar

Periodiek onderhoud aan installaties vormt geen afdoende bescherming

 • 30/11/2016 4:18pm
 • 1
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxide-ongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden.

Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateert de Onderzoeksraad in het op 18 november 2015 gepubliceerde rapport dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxide-ongevallen.

Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Raad is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. 
Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid 18-11-2015.

Feenstra en veiligheid

Feenstra sluit zich aan bij de constatering in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat gevaren rondom koolmonoxide veelal onderschat worden. Als vakkundig installateur heeft Feenstra veiligheid als topprioriteit staan. Wij doen al het nodige om ongelukken te voorkomen. Als organisatie zijn wij dan ook blij met onderzoeken die naar de gevaren van koolmonoxide plaatsvinden en naar de adviezen die hieruit voortvloeien. Bewoners, brancheorganisaties, leveranciers en installateurs worden zich zo bewust van wat de gevaren zijn.

Rookgaskanaal

Onvolledige verbranding van rookgassen is veelal de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging. Een rookgaskanaal zit veelal 15 tot 20 jaar verbonden aan de cv-ketel en is niet geschikt om 30 tot 40 jaar mee te gaan, wat het geval is indien deze niet vervangen zou worden bij ketelvervanging. De rookgassen in combinatie met condensvorming beschadigen het kanaal. Bij installatie van een nieuwe cv-ketel vervangt Feenstra daarom zonder uitzondering ook de rookgasafvoer. Dit is bij ons inbegrepen in ons Veiligheidspakket.

De nieuwe rookgasafvoer wordt gemonteerd volgens de richtlijnen van de Nederlandse fabrikanten van rookgasafvoer, verenigd in de Rogafa. Binnen ons Veiligheidspakket controleren we o.a. de dichtheid van de gasleidingen en controleren we na inbedrijfstelling de afstellingsgegevens en verrichten wij een koolmonoxidemeting. Op deze wijze zorgen we ervoor dat elke nieuwe installatie volledig voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Bij elke onderhoudsbeurt doen wij een check op de volledige verbranding, stellen de cv-ketel af en meten de hoeveelheid koolmonoxide in de rookgassen. Daarnaast werken wij bij service- en onderhoud met controlelijsten en conform de eisen van verschillende keuringsinstanties. Zo voorkomen wij al zoveel mogelijk preventief het ontstaan van koolmonoxide. Dit draagt ook bij aan het maximale rendement van uw cv-ketel.

Kennis in veiligheid

Feenstra besteedt ook veel tijd en aandacht aan de opleiding en scholing van haar medewerkers. Al onze monteurs, jong en oud, zijn vakmannen die met regelmaat getoetst worden op het feit of hun kennisniveau voldoende is, daarnaast vindt er continue bijscholing plaats. Wij werken volgens de laatste inzichten en nieuwste ontwikkelingen. Een team van veiligheidsadviseurs/inspecteurs is dagelijks bezig om Feenstra elke dag weer een beetje veiliger te maken.

Open toestellen

Ook hanteert Feenstra een streng beleid met betrekking tot open toestellen. Open toestellen worden verplicht elk jaar onderhouden en we attenderen bewoners met een open toestel over het belang van ventilatie. Ook adviseren we bewoners en corporaties over het plaatsen van CO melders.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Stefan Thierry 3 jaren geleden

  Gravatar for Stefan Thierry

  Topprioriteit dus.. hmmm onze 2 jaar oude ketel in onderhoud aangeboden aan Feenstra hierop volgt een acceptatiekeuring met opvolgend onderhoud. De Monteur geeft aan dat de CV dakdoorvoer ouder is dan 15 jaar ( is 8 jaar... ) Daardoor wordt onze installatie als onveilig bestempeld. De monteur pleegt geen verdere controle/onderhoud en is binnen vijf minuten weg.
  Conclusie mijn installatie wordt als onveilig verklaart en in plaats van verdere controle/ingrijpen en mogelijk erger voorkomen loopt de monteur dus snel weg zonder enig uitleg en laat ons zitten met een onzeker gevoel over onze veiligheid...
  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • T.de Goeij Stefan Thierry 2 jaren geleden

   Gravatar for T.de Goeij

   Nou sta ik niet verbaasd van . Feenstra komt de eisen van de veiligheid zelf niet na. Ik zit al vanaf juni 2018 met problemen die de veiligheid van mijn gezondheid sinds 10 dagen zover heeft gebracht dat de ketel op ontploffen stond en er sinds die tijd ondanks contact met eigen huis zij er maling aan hebben.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra Stefan Thierry 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Geacht heer Thierry,

   Allereerst willen we u bedanken voor uw bericht op onze website.

   We betreuren de gang van zaken ten zeerste. Onze excuses hiervoor! Net als een cv-ketel gaat uw rookgasafvoer gemiddeld één ketelleven mee. Het is dus zaak om de gehele rookgasafvoer tijdig te vervangen met een nieuwe dak- en/of muurdoorvoer. Dit neemt niet weg dat de monteur de cv-ketel afkeurt zonder enige uitleg en u achterlaat met een onzeker gevoel over uw veiligheid. Dit is absoluut niet de service die u van ons mag verwachten.

   Graag willen we dit nader bestuderen en ontvangen we graag een e-mail van u, voorzien van uw postcode en huisnummer. U kunt dit e-mailen naar webcare@feenstra.com.

   Met vriendelijk groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.