Juist nu het koud is,
is ventileren van belang

Het belang van ventileren in de winter

In de wintermaanden speelt het dagelijks leven zich grotendeels binnen af. De ramen en deuren zitten zoveel mogelijk dicht. Een gezond binnenklimaat is daarom juist in deze maanden extra belangrijk.

Door te douchen, koken, stofzuigen en zelfs gewoon door te ademen verslechtert de luchtkwaliteit in huis. Goed ventileren is dus heel belangrijk, maar vaak doen we dit onvoldoende. Dit is slecht voor de gezondheid, en het kan ook gevaarlijk zijn. Hoe goed ventileert ú eigenlijk?

Wat gebeurt er in een slecht geventileerd huis?

Het is een misverstand dat huid, hoofd, ogen en luchtwegen geïrriteerd raken door droge lucht en dat de verwarming in huis daarvan de oorzaak is. Het is de huisstofmijt waar veel mensen allergisch voor zijn. De huisstofmijt woont het hele jaar in huis. In de zomer groeit de populatie sterk. Maar omdat men dan veel buiten is en de ramen openstaan, hebben wij er geen last van. Vanaf de herfst verandert dat. Ramen gaan dicht en verwarming aan. Stof achter de verwarming gaat door het huis zweven en wordt ingeademd. Zo kan bijvoorbeeld een astma-aanval ontstaan. Vocht in huis maakt het binnenklimaat nog ongezonder. Bovendien worden de omstandigheden voor de huisstofmijt nog beter. Lees hier meer over het belang van ventileren.

Luchten is geen ventilatie

Ventilatie is het beste middel tegen mijt en vocht. Even luchten door de ramen even open te zetten, is lekker fris maar niet voldoende. Een half uur nadat de ramen weer dicht zijn, is die gezonde lucht weer verdwenen. Met constante ventilatie bent u 24 uur per dag verzekerd van frisse lucht in uw woning.

Het onzichtbare gevaar: koolmonoxide

Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie.

Voorkom vergiftiging door koolmonoxide en neem op tijd de juiste maatregelen door:

Onderhoud uw mechanische ventilatie

Tips om goed te ventileren

De eenvoudigste manier van ventileren is continue een klapraam of deur open te houden. Helaas werkt dat de inbraakgevoeligheid van een woning in de hand. Bovendien brengt dit in de wintermaanden onnodig veel kou in huis. Daarom zijn er speciale ventilatieroosters in de handel.

Dubbele beglazing is meestal al voorzien van dergelijke ventilatieroosters. De meeste nieuwbouwwoningen zijn daarnaast voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Om goed (en dus continu) te ventileren, is het vooral van belang deze mechanische ventilatie nooit uit te zetten en om ventilatieroosters altijd open te houden. Daarnaast kunt u letten op de volgende zaken:

  • Ventileer extra als u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn.
  • Verminder vocht in huis door te koken met de deksel op de pan en vloeren na het dweilen direct te drogen.
  • Ventileer ook bij vochtig weer - buitenlucht is dan vaak schoner en droger dan de lucht in huis.
  • Controleer of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn.
  • Lucht kamers regelmatig, meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Zet wel eerst de verwarming laag, zo voorkomt u onnodig warmteverlies.

  • Schakel de mechanische ventilatie nooit uit. Trek de stekker van de centrale ventilator-unit niet uit het stopcontact, behalve bij onderhoud.
  • Laat uw mechanische ventilatie elke twee jaar door Feenstra schoonmaken en onderhouden.