Koolmonoxide

KoolmonoxideVoorkom koolmonoxidevergiftiging

Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. Een recent uitgebracht rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid geeft aan dat de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot is dan eerder werd aangenomen. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie. Voorkom vergiftiging door koolmonoxide en kies voor periodiek onderhoud.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet ruikt, ziet of proeft. Daarom wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof.  Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot bewusteloosheid en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen. Lees alle weetjes over koolmonoxide terug in onze veelgestelde vragen over koolmonoxide.

Onderhoud aan cv- en open installaties is essentieel!

Eigenaren van woningen nemen het afsluiten van een onderhoudscontract voor een cv-ketel, geiser of kachel nog steeds onvoldoende serieus. 44%*  van de huishoudens heeft geen onderhoudscontract. Ze beknibbelen op de kosten in de veronderstelling dat als het mis gaat er altijd nog tijdig ingegrepen kan worden. Een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt door een erkend installateur als Feenstra is essentieel om uw gaskachel, geiser, cv- of combiketel te controleren en veilig te laten werken. Voor mensen met een open haard of andere bijverwarming die is aangesloten op de schoorsteen of geiser is een jaarlijkse controle van de schoorsteen binnen het onderhoudscontract van Feenstra verplicht.

(* Bron: USP Marketing Consultancy, maart 2013.)

Een open toestel en het belang van ventileren

Een open (verbrandingen)toestel is een ketel of een geiser waarvan het vlammetje¹ niet is afgesloten door een glazen plaatje. Open toestellen onttrekken zuurstof uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Ventileren is altijd belangrijk en vooral in een ruimte waarin een open verbrandingstoestel aanwezig is net als goed onderhoud van het toestel. Zeker in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen moet de lucht aan- en toevoer nooit worden afgesloten, ook niet in een zeer koude winter. Pas ook op met het dichtmaken van kieren en naden met kit of tochtstrips, zeker als er in uw woning geen ventilatiesysteem aanwezig is. Anders is er geen mogelijkheid meer om de woning te ventileren en zuurstof te halen voor een optimale verbranding van uw open toestel.

Hoe merkt u een koolmonoxidevergiftiging op?

Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan. Bijvoorbeeld gasvlammen die oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen die beslaan. Of als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging. Neem bij twijfel direct contact op met Feenstra. 

Waar moet u de CO melder installeren?

Tijdens de installatie moet u zich goed bedenken dat koolmonoxide dezelfde dichtheid heeft als lucht en zich dus gelijkmatig door de kamer zal verspreiden. Maar koolmonoxide wordt geproduceerd door een ontstekingsproces, zodat het gas waarschijnlijk warmer is dan de omgevende lucht en dus naar het plafond zal stijgen. Raadzaam is om een koolmonoxidemelder op ongeveer 1,5 meter hoogte in de kamer op te hangen en niet aan het plafond.

Het beste is om een melder te installeren in elke kamer waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt. Aanbevolen wordt ook melders in de slaapkamers te installeren en in kamers waarin u veel van uw tijd doorbrengt.

Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?

  1. Zet ramen en deuren wijd open. Er moet zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen!
  2. Schakel het betreffende toestel uit en schakel de gastoevoer af.
  3. Waarschuw en help anderen die in de woning aanwezig zijn.
  4. Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.

Koolmonoxide in de media
Feenstra maakt zich ook zorgen dat mensen zonder de juiste kwalificaties en ervaring apparatuur kunnen aanschaffen en zelf kunnen installeren. Als de apparatuur niet goed aangesloten wordt en er niet de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen worden kan dit leiden tot  gevaarlijke situaties, waaronder koolmonoxidevergiftiging. Als organisatie zijn wij dan ook blij met initiatieven en met onderzoeken die naar de gevaren van koolmonoxide plaatsvinden. Bewoners worden zich zo bewust van wat de gevaren zijn. Bij Feenstra kiezen we ervoor dat de installaties veilig worden aangelegd en onderhouden door gecertificeerd personeel. 

Bekijk hieronder verschillende media uitzendingen over koolmonoxide:

Meer weten over koolmonoxidevergiftiging? Download dan onze whitepaper: Koolmonoxide, een ware sluipmoordenaar in huis. 

Veilige en complete installatie

Koopt u een ketel bij Feenstra, dan garanderen onze gecertificeerde monteurs een veilige en complete plaatsing van uw (nieuwe) ketel. Als erkend installateur verplichten wij altijd een veiligheidspakket bij de installatie van een cv-ketel, ter voorkoming van gevaarlijke situaties. Belangrijk is hierbij de controle van het rookgaskanaal, welke meestal maar één ketelleven meegaat.