Is mijn woning geïsoleerd?

Handige tips om dit te controleren

Is mijn woning eigenlijk geïsoleerd?

Spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie leveren u allemaal een flinke besparing op uw energierekening op. Daarnaast zorgt isolatie voor een warm en comfortabel huis. Overweegt u uw woning te isoleren, controleer dan eerst of uw woning niet al (deels) geïsoleerd is. Wij hebben hiervoor een aantal handige tips op een rij gezet:

Is mijn woning voorzien van spouwmuurisolatie?

Om uw woning te isoleren met spouwmuurisolatie moet er een spouw aanwezig zijn. Een spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van de woning. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en kan met isolatiemateriaal worden gevuld.

Middels het bouwjaar van uw woning kunt u achterhalen of er spouw aanwezig is: 

Bouwjaar na 1976 Verplichte spouw en spouwmuurisolatie tijdens bouw Spouwmuurisolatie is verplicht tijdens bouw aangebracht
Bouwjaar tussen 1960 en 1976 Verplichte spouw, geen spouwmuurisolatie tijdens bouw aangebracht Spouwmuurisolatie mogelijk, indien nog niet na-geïsoleerd
Bouwjaar tussen 1920 en 1960 Mogelijk spouw aanwezig. Controleer muurdikte of ventilatieroosters aan buitenzijde gevel Bij ± 25 cm dikte is spouwmuurisolatie in principe mogelijk, indien nog niet na-geïsoleerd
Bouwjaar voor 1920 Geen spouw aanwezig Geen spouwmuurisolatie mogelijk

Hoe meet u de muurdikte?
Via de deuropening van de voor- of achterdeur, meet u de dikte van de muur. Wanneer deze ongeveer 25 cm dik is, kunt u er vanuit gaan dat er een spouw aanwezig is.

Spouwmuurisolatie na isolatieUw woning heeft een spouw, maar is deze ook voorzien van (na-)isolatie?
Spouwmuurisolatie is het meest interessant voor woning tussen 1920 en 1976. Muren uit deze periode zijn meestal nog niet voorzien van spouwmuurisolatie. U kunt zelf een check doen op gevulde boorgaten in de buitenmuur. Ziet er deze middels een patroon op de buitenmuur terugkomen, dan is de woning zeer waarschijnlijk na-geïsoleerd. Een technisch inspecteur van Feenstra kan daarnaast met een camera (endoscoop) in de spouw kijken om te controleren of deze geïsoleerd is en of de spouw ruim genoeg is. Uw spouwmuren nog niet geïsoleerd? U kunt hiermee gemiddeld € 293,- per jaar besparen.

Gratis spouwmuurisolatie advies

Zit er vloerisolatie in mijn woning?

Middels het bouwjaar van uw woning kunt u achterhalen of er vloerisolatie aanwezig is:

Bouwjaar na 1982  Verplichte vloerisolatie tijdens bouw aangebracht
Bouwjaar t/m 1982  Geen vloerisolatie, tenzij na-geïsoleerd

Is mijn woning na-geïsoleerd door vorige bewoners?
Bij de bouw van uw woning is de vloer niet geïsoleerd. Het kan wel zijn de vorige bewoners de vloer hebben na-geïsoleerd. Deze informatie kunt u opzoeken in bijvoorbeeld de aan- of verkoopbrochure van uw woning of het bouwkundig rapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.

U kunt ook een blik in de kruipruimte werpen: Ziet u daar isolerend materiaal, zoals thermoskussens, piepschuim(chips), glas- of steenwol of gespoten PUR -schuim, dan is de vloer geïsoleerd.

Heeft u nog geen vloerisolatie? Bespaar gemiddeld € 260,- per jaar door uw vloer te laten isoleren.

Vrijblijvend vloerisolatie advies

Hoe herken ik dakisolatie in mijn woning?

Middels het bouwjaar van uw woning kunt u achterhalen of er dakisolatie aanwezig is:

Bouwjaar na 1991 Dak is goed geïsoleerd
Bouwjaar tussen 1965 en 1991 Matige dakisolatie, tussen 3-8 cm, tenzij extra na-geïsoleerd
 Bouwjaar t/m 1964 Geen dakisolatie, tenzij na-geïsoleerd

Is mijn woning na-geïsoleerd door vorige bewoners?
Bij de bouw van uw woning is uw dak niet of matig geïsoleerd. Het kan wel zijn de vorige bewoners het dak (extra) hebben na-geïsoleerd. Deze informatie kunt u opzoeken in bijvoorbeeld de aan- of verkoopbrochure van uw woning of het bouwkundig rapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen. Heeft u deze documenten niet? Dan kunt u zelf op onderzoek.

Hoe kunt u dakisolatie zien? Er zijn verschillende mogelijkheden:

Plat dak Zichtbaar op de dakbedekking
Schuin dak - binnenzijde Zonder afwerkingsplaten: Eventueel isolatiemateriaal ziet u aan de binnenkant tegen het dakbeschot.
Met afwerkingsplaten: In eerste instantie niet zichtbaar, maar controleer eens bij voorzolder, achter schotten, bij de ventilatiepijp of u hier isolatiemateriaal ziet.
Schuin dak - buitenzijde Het isolatiemateriaal ligt tussen de dakpannen en het dakbeschot. Til vanuit dakraam een dakpan op om dit te kunnen zien.

Is uw woning nog niet voorzien van goede dakisolatie? 30% van de warmte gaat verloren via het dak, dus isoleren loont.  

Vrijblijvend dakisolatie advies